School of Engineering Vanderbilt University

The three-story facility unites the departments of Electrical Engineering and Computer Science; Civil and Environmental Engineering; and Mechanical Engineering, giving the School of Engineering a new campus identity.

The sustainably designed building showcases state-of-the-art classrooms, lecture hall, shop space, 120-person multimedia computing room, as well as teaching and research laboratories. These spaces are organized around a new three-story atrium which reconnects and integrates the two existing buildings and the new wing. The atrium provides students and faculty access to new technologies, modern facilities, and casual indoor and outdoor gathering and study areas.

One highlight of the new building is a tower, which not only serves as a front door to the multi-building facility, but also acts as a campus-wide landmark, symbolizing the home of the School of Engineering. In keeping with other towers on the Vanderbilt campus, the new tower helps reinforce the theme of brick and stone structures set within the lush arboretum campus landscape.

A primary design achievement is the daylight and campus views that penetrate deep into the broad floor plate. By using glass and a clerestory to light the ‘great hall’, the resulting space has a casual feeling and users and visitors can see the building ‘at work.’

  Back to work section

AcademicEngineering SchoolsLearning EnvironmentsPhysical ScienceResearch LabsScience & TechnologyTeaching LabsWorkplace