Northwest Lab Fit-Out Harvard University

The Harvard School of Engineering and Applied Sciences (SEAS) project on the B1 Level of the Northwest Laboratory Building fit-out is the final remaining shell space within a base building that was constructed in 2002. Located above a 4-story underground garage, the 7,000 GSF of shell space designated for the lab fit-out was originally an unconditioned storage area located in a building.

The project provided an opportunity to meet programmatic goals for three separate research groups, including a new recruit. The design team began with a programming and conceptual design study to confirm the project scope, code requirements and special research needs of each individual group. The resulting Basis of Design provided wet and dry lab space, a student machine shop, a conference room, and student write-up areas. The complexity of the program required the design to support diverse research activities including a wind-tunnel, a multi-ton 3-D printer, and a BSL-2 space.

  Back to work section

AcademicEngineering SchoolsResearch Labs