It’s a Wrap: Unit Operations Lab 007, Northeastern University

After a quick summer renovation, the Northeastern University Unit Operations Lab at the Mugar Life Science building was recently turned over to the University. The official ribbon cutting ceremony was held on September 27th.

The 3,000 SF renovation expanded the floor structure of an existing mezzanine and transformed it into a flexible classroom outfitted with new AV equipment for the College of Engineering. The new two-story communicative space – linking the mezzanine level Classroom and the lower level machine shop – unites the two levels, creating an educational tool for the department.

Industrial elements of the factory-like space were incorporated into the design, such as: the exposed concrete waffle slab, the existing crane support beam, and the crane itself. A new, code-compliant steel stair replaces an existing spiral stair and connects the mezzanine with the lower level Unit operations lab. The 80/20 ceiling clouds with acoustical tile infill and power reel help with the overall acoustics, bring power to the tables and establish the scale of the space to a  comfortable height for a room this size.

Architectural elements, like the glass marker boards, blue accent wall and chairs, introduce color to the overall operations lab space.

Leave a Reply